Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

Το Κάστρου της Κορώνης επισκέφθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Κορώνης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, την τέως γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.
Στην επίσκεψη, όλοι εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα, με τον πρώην Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το έργο ως παρέμβαση σωτηρίας για το Κάστρο της Κορώνης. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Με χρήματα, από τον καιρό που ήμουν Υπουργός Πολιτισμού μέχρι και σήμερα, καταφέραμε να κάνουμε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση. Το έργο αυτό απαίτησε να πραγματοποιηθούν τεράστιες εργασίες και αρκετές μελέτες. Ευχαριστώ το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Μανιατάκειο Ίδρυμα, και κυρίαρχα το Υπουργείο Πολιτισμού και όλους όσοι εργάστηκαν και μόχθησαν, για ένα έργο που ήταν τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο. Έχουμε κρατήσει τα τμήματα που έχουν πέσει και στόχευσή μας είναι σε δεύτερη φάση να γίνει η ανάπλαση».
Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά, για την καθαριστική του παρέμβαση, αφού μετά τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στο Κάστρο, κινητοποίησε όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτως ώστε σήμερα να έχουμε την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης ενός από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία ολόκληρης της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι: «Στο έργο αυτό, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης του τόπου μας, σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η τέως γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που παρουσιαστήκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Επίσης, η σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του Υπουργείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Μανιατακείου Ιδρύματος, οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Τη μελέτη χρηματοδότησε ο Δήμος Πύλου-Νέστορος».
Ως γνωστόν, το μνημείο έχριζε άμεσης αντιμετώπισης, λόγω των έντονων σεισμικών φαινομένων που είχαν σημειωθεί στην περιοχή, αλλά και της διάβρωσης, η οποία είχε προκληθεί από τις υποθαλάσσιες υποσκαφές, γεγονότα που συνετέλεσαν στην κατάρρευση μέρους του τείχους. Οι εργασίες για την «Προστασία παράκτιας ζώνης και τη στερέωση βραχωδών πρανών του Κάστρου Κορώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος, της Περιφέρειας Πελοποννήσου» όπως είναι και ο τίτλος του έργου, έχουν προϋπολογισμό 2.580.000,00 Ευρώ.

Ειδήσεις Κορώνης

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα8
Χτές72
Εβδομάδα463
Μήνας1860
Συνολικά345511

Visitor Info : Unknown - Unknown Saturday, 20 April 2024

Guests : One guest online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish