Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ - Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

 

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Μανιατακείου Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 στο RoofGardenτης Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο Πρόεδρος του ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, το ίδρυμα αποφάσισε να μελετήσει τον ρόλο της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην επανάσταση του 1821 και στη συνεπακόλουθη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Η μελέτη στηρίζεται σε 5 ενότητες και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Γεώργιος Μέργος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής Κωνσταντίνα Μπότσιου και ο Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θάνος Χρήστου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ Οικονομολόγος Κίμων Στεριώτης με θέμα «Η ελληνική επιχειρηματικότητα ως βασική κινητήρια δύναμη της Επανάστασης του 1821». Στην ομιλία του ανέδειξε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της αναδυόμενης ελληνικής επιχειρηματικής τάξης στην προετοιμασία και οργάνωση της εθνικής επανάστασης του 1821. Πρόβαλε τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και τη συνακόλουθη διαμόρφωση των εξωτερικών πολιτικών για τη δημιουργία νέων εμπορικών δρόμων, για πρόσβαση σε νέες αγορές, μέσα από συγκρούσεις με την Οθωμανική

αυτοκρατορία. Σκιαγράφησε τον μετασχηματισμό της τουρκοκρατούμενης ελληνικής οικονομίας σε μια πιο εξωστρεφή, μέσω της δημιουργίας νέων οικονομικών κλάδων και της υιοθέτησης καινοτομιών. Υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας του ελληνικού έθνους για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ενός εθνικού κράτους που θα εξασφαλίζει τη διαρκή βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Επεσήμανε ότι η σύγχρονη πρόκληση είναι τα διεθνώς αναγνωρισμένα επιτεύγματα των επαναστατημένων ελλήνων εμπόρων, πλοιοκτητών κλπ. να γίνουν πηγή έμπνευσης που θα οδηγήσει αφενός στην επιτάχυνση των απαραίτητων οικονομικών αλλαγών στην Ελλάδα και τη μετατροπή της σε μια χώρα διεθνώς ισχυρή και ανταγωνιστική με καινοτομίες, μεγάλες επενδύσεις και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και αφετέρου στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη διασύνδεσης τόσο του αρχαίου ελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού με τους παλαιότερους και σύγχρονους πολιτισμούς όσο και διεθνούς προαγωγής της βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ανατρέχοντας 200 χρόνια πίσω και αναζητώντας τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη της επανάστασης, μπορούμε να διδαχθούμε από τα οράματα των προγόνων μας, προκειμένου να χαράξουμε το μέλλον μας για τις επόμενες δεκαετίες».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο τ. Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και νυν Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, όπου ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα για το πρότυπο συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε δύο πολύ σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Κορώνη. Συγκεκριμένα το ίδρυμα χρηματοδότησε την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα πέριξ του κάστρου και του αντίστοιχου ακρωτηρίου, την αποτύπωση των ενάλιων αρχαιοτήτων καθώς επίσης και των σπηλαιώσεων στο πλαίσιο σύνταξης μελετών προστασίας και αναστήλωσης του κάστρου, προκειμένου να γίνουν οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του, καθώς επίσης χρηματοδότησε τη μελέτη ανέγερσης σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Τοπικής Κοινότητας της Κορώνης.

Τέλος, αναγνώστηκε χαιρετισμός του Δήμαρχου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, όπου αναφέρονταν τα έργα μείζονος σημασίας για την Κορώνη, καθώς και όλες οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση της Εμβληματικής Κοινότητας για τη Μεσογειακή Διατροφή, ώστε να αποτελέσει την ναυαρχίδα της ανάπτυξης της περιοχής. Τόνισε ότι τα οφέλη που προκύπτουν για την κοινωνία από τις συνέργειες ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και τα κοινωφελή ιδρύματα είναι πολλαπλασιαστικά και ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ίδρυμα που αγκαλιάζει τις προσπάθειες του Δήμου Πύλου-Νέστορος για πρόοδο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

 

Πηγή:

https://newsmessinia.blogspot.com/2020/02/1821_14.html?fbclid=IwAR0DZ_PCd7EhJBlp2178xYLBfeykfuXlJVbrW-QgXu5pbnGHx1N7r65_5o0

 

 

 

Ειδήσεις Κορώνης

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα30
Χτές65
Εβδομάδα662
Μήνας2290
Συνολικά322721

Visitor Info : Unknown - Unknown Sunday, 24 September 2023

Guests : 8 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish