Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ

«Στο πλαίσιο υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για τη στερέωση του νότιου πρανούς και την προστασία του παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενέκρινε τα τέυχη δημοπράτησης και την διενέργεια ανοικτής συνοπτικής διαδικασίας για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Λήψη μέτρων στερέωσης νότιου πρανούς και προστασίας παράκτιου τμήματος του Κάστρου Κορώνης» με δαπάνη που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό εξόδων του Δήμου Πύλου - Νέστορος.

Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει το εξίσου σπουδαίο προηγούμενο, της προστασίας της βορειοανατολικής πλευράς του κάστρου. Μετά την σύνταξη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών τεχνικών μελετών, θα ακολουθήσει η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η υλοποίησή του, θα συμβάλλει στην συνολική διάσωση και ανάδειξη του εμβληματικού μας μνημείου, του Ενετικού Κάστρου της Κορώνης, ενός από τα μεγαλύτερα, αξιολογότερα και εμβληματικότερα της χώρας.  

Η ιστορική μνήμη ενός τόπου διατηρείται με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιστορική μνήμη που είναι ενσωματωμένη στα μνημεία του παρελθόντος και μέσα από τη διατήρηση αυτών των μνημείων, διασώζεται και μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.

Να ευχαριστήσω από καρδιάς, κυρίως την Υπουργό κα. Λίνα Μενδώνη και τον κ. Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν διαχρονικά για την προστασία του κάστρου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος, κ. Δημήτριο Μανιατάκη, για την ενεργή συμβολή του στην εκτέλεση αυτού του έργου και στον Πρόεδρο του σωματείου «Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης», κ. Γεώργιο Διαμαντάκη, και σε όλο το Διοικητικό του Συμβούλιο, που με έμπρακτες ενέργειες αναδεικνύει τα προβλήματα σχετικά με την ανάγκη αναστήλωσης του Κάστρου και φροντίζει για την αξιοποίηση και την ανάδειξη των μνημείων που περιέχονται σε αυτό.

Περαιτέρω, θεωρώ επιβεβλημένη υποχρέωσή μου να αναφέρω και να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Θανάση Πετράκο για τις  άμεσες  και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του ως προς την αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών και συνολικών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων προστασίας για το κάστρο της Κορώνης και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κορώνης, Νικόλαο Γιαλλελή, για την ενεργή παρουσία του.

Τελος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για την συνεχή και στοχευμένη εργασία τους για την εκτέλεση αυτού του τόσο σημαντικού έργου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Μανιατάκειο Ίδρυμα, το Δίκτυο Φίλων Κάστρου Κορώνης,  η Κοινότητα της Κορωνης, όλοι μαζί, σε απόλυτη συνεργασία και με προσήλωση στον κοινό στόχο, προχωράμε για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης που αποτελεί έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή.»

 

Ειδήσεις Κορώνης

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα2
Χτές121
Εβδομάδα123
Μήνας4580
Συνολικά340042

Visitor Info : Unknown - Unknown Tuesday, 27 February 2024

Guests : 6 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish