Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

Μυστικές Κορωνέϊκες Συνταγές

Σε αυτή τη στήλη κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζετε μια συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Χταπόδι Κορωνέïκο

 

Υλικά

1 χταπόδι  περίπου ενός κιλού       

1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί μαυροδάφνη ή κορωνέικο κρασί

2-3 φύλλα δάφνης

 

Εκτέλεση

Πλένουμε  καλά το χταπόδι και την κουκούλα και αφαιρούμε το μάτι.

Βάζουμε  μια  ανοιχτή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει , κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το χταπόδι ,γυρίζοντας το έτσι ώστε να καεί.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και γυρνάμε πάλι το χταπόδι μερικές φορές.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να ψηθεί με τους ατμούς.

Το δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ψηθεί . Το χταπόδι μπορεί να κρατάει όσο θέλουμε(αλλά είναι καλύτερα να μη λιώσει).

Όταν γίνει ,το βάζουμε σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.

 

Χρυσούλα Σκορδάκη

Πηγή: Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη

ΚΟΡΩΝΕΙΚΟ  ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Παραδοσιακές Συνταγές και έθιμα της Κορώνης

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα32
Χτές81
Εβδομάδα32
Μήνας1222
Συνολικά77759

Visitor Info : Unknown - Unknown Monday, 18 December 2017

Guests : 49 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish