Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ (ΤΣΙΓΑΡΟΛΑΧΑΝΑ)

Συνταγή τεσσάρων ατόμων

ΥΛΙΚΑ:

 1.200γρ. μπακαλιάρος αλμυρός με κόκαλο

1kgr σπανάκι

1kgr άγρια χόρτα (καυκαλήθρες , μυρώνια. Μάραθο, παπαρούνες)

6 τεμάχια κρεμμυδάκια φρέσκα

2 μεγάλα κρεμμυδάκια ξερά

1 ποτήρι νερό (  250ml) ζωμός λαχανικών

(Βράζουμε πατάτα, καρότο ,σέλινο , κρεμμύδι, πράσο)

1 κουτ. σούπας μπελντέ

2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμ. και ξεφλουδισμένες

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 λεμόνι (χυμός)

αλάτι κ πιπέρι

 

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ (ΤΣΙΓΑΡΟΛΑΧΑΝΑ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τον μπακαλιάρο να ξαρμυρίσει για 12-24 ώρες  αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες. Χαράζοντας τις φρέσκιες ντομάτες ,κάνοντας ένα χ στην κορυφή τους και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Τις βάζουμε σε κρύο νερό και ξεφλουδίζονται  αμέσως. Πλένουμε και κόβουμε σε πλατιά κομμάτια τα χόρτα. Πλένουμε το φρέσκο κρεμμύδι , το κόβουμε και το πλένουμε  ξανά(έχει σημασία γιατί έχει χώματα μέσα).

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ξερό –φρέσκο ,σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Μετά βάζουμε τα υπόλοιπα χόρτα και ανακατεύουμε  μέχρι να μαραθούν .Ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες  και βάζουμε αλάτι και πιπέρι . (προσοχή γιατί  ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός). Στη συνέχεια ρίχνουμε  το ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπαστούν τα χόρτα και αφήνουμε να βράσουν  για 10 -12 λεπτά. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο  αφού πρώτα τον έχουμε στεγνώσει  σε απορροφητικό χαρτί  και στη συνέχεια τον έχουμε  αλευρώσει ελαφρώς. (με αυτό τον τρόπο θα χυλώσει καλύτερα η σάλτσα μας). Σκεπάζουμε την  κατσαρόλα και αφήνουμε  περίπου 15-20 λεπτά να μαγειρευτεί ο μπακαλιάρος. Προσοχή , απ’ τη  στιγμή που βάζουμε τον μπακαλιάρο  δεν ανακατεύουμε το φαγητό  γιατί θα σπάσουν τα κομμάτια , απλά πιάνουμε τα χερούλια της κατσαρόλας  κα κάνουμε κυκλικές κινήσεις . Κατεβάζουμε το  φαγητό απ’  τη φωτιά  και προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι , κάνοντας  κυκλικές κινήσεις  στην κατσαρόλα . Το φαγητό είναι έτοιμο .                   

                           Καλη σας όρεξη !!!!!!!

Με εκτίμηση  Σεφ 

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ 

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα86
Χτές90
Εβδομάδα176
Μήνας1768
Συνολικά80435

Visitor Info : Unknown - Unknown Tuesday, 23 January 2018

Guests : 94 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish