Συνταγή τεσσάρων ατόμων
ΥΛΙΚΑ:
1.200γρ. μπακαλιάρος αλμυρός με κόκαλο
1kgr σπανάκι
1kgr άγρια χόρτα (καυκαλήθρες , μυρώνια. Μάραθο, παπαρούνες)
6 τεμάχια κρεμμυδάκια φρέσκα
2 μεγάλα κρεμμυδάκια ξερά
1 ποτήρι νερό ( 250ml) ζωμός λαχανικών
(Βράζουμε πατάτα, καρότο ,σέλινο , κρεμμύδι, πράσο)
1 κουτ. σούπας μπελντέ
2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμ. και ξεφλουδισμένες
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 λεμόνι (χυμός)
αλάτι κ πιπέρι
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ (ΤΣΙΓΑΡΟΛΑΧΑΝΑ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τον μπακαλιάρο να ξαρμυρίσει για 12-24 ώρες αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες. Χαράζοντας τις φρέσκιες ντομάτες ,κάνοντας ένα χ στην κορυφή τους και τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Τις βάζουμε σε κρύο νερό και ξεφλουδίζονται αμέσως. Πλένουμε και κόβουμε σε πλατιά κομμάτια τα χόρτα. Πλένουμε το φρέσκο κρεμμύδι , το κόβουμε και το πλένουμε ξανά(έχει σημασία γιατί έχει χώματα μέσα).
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ξερό –φρέσκο ,σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Μετά βάζουμε τα υπόλοιπα χόρτα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν .Ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και βάζουμε αλάτι και πιπέρι . (προσοχή γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός). Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών μέχρι να σκεπαστούν τα χόρτα και αφήνουμε να βράσουν για 10 -12 λεπτά. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο αφού πρώτα τον έχουμε στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τον έχουμε αλευρώσει ελαφρώς. (με αυτό τον τρόπο θα χυλώσει καλύτερα η σάλτσα μας). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε περίπου 15-20 λεπτά να μαγειρευτεί ο μπακαλιάρος. Προσοχή , απ’ τη στιγμή που βάζουμε τον μπακαλιάρο δεν ανακατεύουμε το φαγητό γιατί θα σπάσουν τα κομμάτια , απλά πιάνουμε τα χερούλια της κατσαρόλας κα κάνουμε κυκλικές κινήσεις . Κατεβάζουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι , κάνοντας κυκλικές κινήσεις στην κατσαρόλα . Το φαγητό είναι έτοιμο .
Καλη σας όρεξη !!!!!!!
Με εκτίμηση Σεφ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΛΑΝΑΣ

