Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

Πύλος

    

 Πύλος - Κοντινοί Προορισμοί

Η Πύλος είναι μικρή πόλη του Νομού Μεσσηνίας, με 2.345 κατοίκους και έδρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Βρίσκεται στη Νοτιοδυτική άκρη της Πελοποννήσου, στις ακτές του Ιονίου. Αποτελεί σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενη την όμορφη ακτογραμμή της. Απο απόψεως ασφάλειας λόγω της νήσου Σφακτηρίας (στενόμακρο νησί, μπροστά από τον όρμο του Ναυαρίνου, που λειτουργεί σας φυσικός κυματοθραύστης, σχηματίζοντας το λιμάνι της Πύλου και γενικά τον κόλπο της Πύλου (Ναυαρίνο)), η Πύλος θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο .

 Ιστορία - Σήμερα

Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστορα που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε απ' τον μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο. Στην αρχαιότητα ήταν σχεδόν συνεχώς κάτω από την κυριαρχία της Σπάρτης. Στα Βυζαντινά χρόνια, περί τον 6ο αιώνα, καταλήφθηκε από τους Αβάρους, τότε λεγόταν "Ζόγκλος",[1] απ΄ όπου και ονομάστηκε Αβαρίνος - από εκεί προήλθε, κατά μία άποψη, και η ονομασία Ναυαρίνο, εκ συνεκφοράς "νέο αβαρίνο",[εκκρεμεί παραπομπή] κατά την οποία και προσδιορίζονταν όλος ο κόλπος της Πυλίας με τα πέριξ φρούρια, κατ΄ έναντι των νήσων Πρώτη και Σαπιέντζα από τα οποία και ισαπέχει. Κατά άλλη εκδοχή, το όνομα Ναυαρίνο είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει "μέρος με σφεντάμια".
Η σημερινή Πύλος οικοδομήθηκε γύρω από το κάστρο που έχτισαν οι Οθωμανοί, το 1573 μ.Χ. για τον έλεγχο της νότιας εισόδου, στον όρμο του Ναυαρίνου. Το κάστρο ονομάστηκε Νεόκαστρο σε αντιδιαστολή με το Παλαιόκαστρο, το παλαιότερο φρούριο που έλεγχε την βόρεια είσοδο του όρμου. Νεόκαστρο (Νιόκαστρο) υπήρξε και το αρχικό όνομα του οικισμού. Το όνομα Πύλος αποδόθηκε στον σημερινό οικισμό μεταγενέστερα, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Οι κάτοικοι του Νεόκαστρου εξεγέρθηκαν το 1821 με αρχηγούς τους Γεωργάκη και Νικόλαο Οικονομίδη.  Σε πλατεία της Πύλου υπάρχει μεγαλόπρεπο μνημείο, σε ανάμνηση της μεγάλης εκείνης νίκης.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, αποδόθηκε στο Νεόκαστρο το όνομα Πύλος, με βασιλικό διάταγμα του 1833. Η Πύλος ορίστηκε έδρα του Δήμου Πυλίων. Ο Δήμος Πυλίων σχηματίστηκε με το Βασιλικό Διάταγμα της 9ης Απριλίου 1835 το οποίο δημοσιεύτηκε στην Ε.τ.Κ. Κατατάχθηκε στην Γ τάξη με πληθυσμό 782 κατοίκους με έδρα την Πύλο (Νεόκαστρον). Ο δημότης της Πύλου ονομάστηκε Πύλιος. Η Πύλος υπήρξε έδρα κοινότητας στο διάστημα 1912-1946 και έδρα του δήμου Πύλου στο διάστημα 1946-2010. Από το 2011 αποτελέι έδρα του νέου Δήμου Πύλου - Νέστορος.
 

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα90
Χτές106
Εβδομάδα556
Μήνας442
Συνολικά370672

Visitor Info : Unknown - Unknown Friday, 04 October 2024

Guests : 14 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish