Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

«έχω μπάρμπα στην Κορώνη»

ΕΧΩ  ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

 

 

 Μια  από τις πιο γνωστές φράσεις στην Ελλάδα είναι η ρήση << έχω μπάρμπα στην  Κορώνη >>  η οποία παραπέμπει  σε κάποιον παράγοντα ο οποίος έχει μεγάλα μέσα , υψηλές διασυνδέσεις  που του εξασφαλίζουν ευνοϊκές μεταθέσεις, ρυθμίσεις και άλλα παρόμοια προνόμια. Ωστόσο η προέλευση της φράσης δεν έχει  εξακριβωθεί αν και το μόνο βέβαιο  είναι ότι οι ρίζες της προέρχονται  από την οθωμανική περίοδο ή τα πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

         Παρακάτω θα αναφέρουμε λίγα λόγια για το πώς βγήκε η παροιμία αυτή:

       Την εποχή της Τουρκοκρατίας  η Κορώνη ήταν ένα σημαντικό λιμάνι στη νότια Πελοπόννησο και σπουδαίο οχυρό. Έτσι λοιπόν στα χρόνια της τουρκοκρατίας σαν Διοικητής της (Μπέης της Κορώνης) διόριζαν πάντα ένα σημαντικό πρόσωπο ,πολλές φορές  μάλιστα μέλος  της  σουλτανικής οικογένειας. Ως  γνωστόν Διοικητής  όλης της Πελοποννήσου ήταν ο πασάς της τριπολιτσάς. Έτυχε λοιπόν μια περίοδο και ο μπέης της Κορώνης ήταν θείος (μπάρμπας) του πασά της Τριπολιτσάς. Όσοι από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο ,ήθελαν κάποιο ρουσφέτι από τον πασά της Τριπολιτσάς , κατέφευγαν στο μπέη της Κορώνης για να μεσολαβήσει στον ανιψιό. Εθεωρείτο μεγάλη τύχη να έχεις κάποιον << μπάρμπα στην Κορώνη>>, για να πείσει τον μπέη της να μεσολαβήσει  για το ρουσφέτι.

       Έτσι  λοιπόν, << ο μπάρμπας της Κορώνης>> έμεινε σαν παροιμία ως τις μέρες μας. Είναι πολλές οι εκδοχές για την επεξήγηση της φράσης. Σύμφωνα με  μια άλλη εκδοχή ,λέγεται ότι όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος  με υπουργό τον Κορωναίο  γέροντα Δαρειώτη έγιναν πολλοί περίεργοι διορισμοί. Ο τελευταίος σε διάφορες διοικητικές  θέσεις διόριζε  συντοπίτες του ,  με κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό τρόπο.

 

 

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα90
Χτές106
Εβδομάδα556
Μήνας442
Συνολικά370672

Visitor Info : Unknown - Unknown Friday, 04 October 2024

Guests : 6 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish