Χταπόδι Κορωνέïκο
Υλικά
1 χταπόδι περίπου ενός κιλού
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί μαυροδάφνη ή κορωνέικο κρασί
2-3 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το χταπόδι και την κουκούλα και αφαιρούμε το μάτι.
Βάζουμε μια ανοιχτή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει , κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το χταπόδι ,γυρίζοντας το έτσι ώστε να καεί.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και γυρνάμε πάλι το χταπόδι μερικές φορές.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να ψηθεί με τους ατμούς.
Το δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ψηθεί . Το χταπόδι μπορεί να κρατάει όσο θέλουμε(αλλά είναι καλύτερα να μη λιώσει).
Όταν γίνει ,το βάζουμε σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Χρυσούλα Σκορδάκη
Πηγή: Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη
ΚΟΡΩΝΕΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Παραδοσιακές Συνταγές και έθιμα της Κορώνης