Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

Η Εκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

 

   Δίπλα στο νότιο δυτικό άκρο του ενετικού φρουρίου της Κορώνης έχει ιδρυθεί ο πανέμορφος ναός της υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεήστριας. Η παναγία η Ελεήστρια είναι η προστάτισσα της Κορώνης .Όταν βρίσκεται κανείς εκεί σ΄ αυτή την τοποθεσία αισθάνεται απερίγραπτη ψυχική ευχαρίστηση λόγω του μεγαλοπρεπούς φυσικού θεάματος που βρίσκεται μπροστά του.

   Όλοι οι κάτοικοι την τιμούν και πληθώρα πιστών προσέρχονται στο ναό για να ασπαστούν την εικόνα της. Πολλά θαύματα  έχουν πραγματοποιηθεί  με τη βοήθεια της ελεήστριας σύμφωνα με τους κατοίκους. Η εικόνα της Ελεήστριας  βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897,ύστερα από ένα όραμα μιας ευσεβέστατης ηλικιωμένης γυναίκας από την Κορώνη της Μαρίας Σταθάκη. Η γυναίκα αυτή έβλεπε για 15 χρόνια συνέχεια στον ύπνο της, σαν όραμα τη θεϊκή μορφή της Θεοτόκου, που της υπεδείκνυε τον τόπο ,στον οποίο θα βρισκόταν με ανασκαφές τρείς μικρές εικόνες, του Εσταυρωμένου ,της θεοτόκου και του ευαγγελιστή Λουκά. Οι εικόνες ήταν γλυπτές ,σαν αγαλματίδια .Η σύνθεση και των τριών αποτελούν την σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Αξιοσημείωτο  είναι ότι κάτω από το ναό της Ελεήστριας  υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι , που εκπλήττει τον επισκέπτη και ευλαβή προσκυνητή,  πρόκειται για τον ιερό βράχο όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κι έτσι πήρε την ονομασία << Εύρεση>>.   

     Μια πιθανή αιτιολόγηση είναι πως κάποιος καλόγερος ή ‘ιερωμένος’ προκειμένου να τις σώσει από κάποιο ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Όσον αφορά τη χρονολογία κατασκευής ή τους δημιουργούς τους παραμένει ένα μυστήριο. Σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο Πέρσον  ανήκουν στον 5- 6ου  αιώνα μ.χ. ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. 

O ναός χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκαν οι εικόνες. Η ανέγερση και η αποπεράτωση του πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 3 χρόνια και τα εγκαίνια έλαβαν χώρα στις 26 Δεκεμβρίου 1900 ημέρα Τρίτη από τον αρχιερέα Γαβριηλ Πετρουδάκη  πρώην Μητροπολίτη Νικοπόλεως που καταγόταν από τη Λέρο και είχε έρθει γι‘ αυτό το λόγο από την Αθήνα. 

      Ο ναός εγκαινιάστηκε τρισυπόστατος .Η εκκλησία γιορτάζει : Tην Παρασκευή μετά το Πάσχα την  ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, την ημέρα εκείνη τελείται επίσημη θεία λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας. Ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της Κορώνης.  Στις 14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, του ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και στις 22 Ιανουαρίου ημέρα ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας.

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα58
Χτές122
Εβδομάδα524
Μήνας1359
Συνολικά378363

Visitor Info : Unknown - Unknown Thursday, 12 December 2024

Guests : 3 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish