Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τη νέα σελίδα για την Κορώνη και της γύρω περιοχής << www.koroni-messinias.gr>> να ταξιδέψετε στον ιστότοπο και να ενημερωθείτε. Αν σας άρεσε η δουλειά μας μπορείτε να κάνετε μια δωρεάν εγγραφή στο διαφημιστικό τμήμα. Η στο email dimitrisleut@koroni-messinias.gr !!! Ευχαριστούμε.

Κεντρικό Μενού

Προτεινόμενα

Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη


Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.

Το μοναστήρι του τιμίου Προδρόμου

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

 

     Το μοναστήρι του τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στα δυτικά της Αγίας του θεού Σοφίας. Είναι γυναικείο και εντάσσεται στο παλιό ημερολόγιο .Ιδρυτής του μοναστηριού από το 1918  ο μοναχός Θεόδουλος  όπου έζησε και έδρασε ως ασκητής. Αποτελείται από ένα χαμηλό περίβολο όπου είναι εμφανή πολλά προσκυνητάρια. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις του κάστρου αξιοποιούνται και οι χρήσεις αυτών αρκετές, όπως για υπόγειες δεξαμενές ,κελιά, σπηλιές  κτλ.

     Ο επισκέπτης  με το που θα περάσει την πύλη με κατεύθυνση το γυναικείο μοναστήρι, θα δει αριστερά ένα χαμηλότερο χώρο . Σε αυτό το χώρο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Ο ναός αυτός αρχικά  ήταν μικρός ,αργότερα ,στο ήδη υπάρχον  προστέθηκε ένα δρομικό διαμέρισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξωτερικά ο ναός να φαίνεται διμερής με το αρχικό τετράγωνο  θολωτό τμήμα και το μεταγενέστερο <<νάρθηκα>>. Στο εσωτερικό του παρουσιάζεται  εκπληκτική αρχιτεκτονική που τον καθιστά έναν από τους πιο ιδιαίτερους. Πολλοί λένε πως η αγία Σοφία  της Κορώνης είναι παλαιοχριστιανική. Πολλά από τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά  της  λείψανα μαρτυρούν πολύ μεταγενέστερη προέλευση και θα  μπορούσαν  να τοποθετηθούν  στην  εποχή της βυζαντινής ακμής  του 11ου - 12ου αιώνα.

Το  όνομα του ναού είναι αφιερωμένο στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με τις μοναχές και τους κατοίκους της περιοχής, γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου .

      Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το <<σκολειό>> στην οποία μπορεί κάποιος να περιηγηθεί  μόνο με την άδεια και την παρουσία της ηγουμένης. Ο χώρος  έχει την παρουσία κατακόμβης  με τη διαφορά ότι η υποβλητικότητα του  είναι ιδιαίτερα εμφανή. Το χαρακτηριστικό του έγκειται στα εικονίσματα που είναι τοποθετημένα σε βράχους. Στο σημείο αυτό είναι χτισμένος ο ψηλότερος προμαχώνας του κάστρου  τον οποίο οι ντόπιοι  ονομάζουν <<  μεγάλη ντάπα>>  Είναι ένας τετραγωνικός πελώριος πύργος , η βαρύτερη οχύρωση του κάστρου. Χτίστηκε πάνω στα  Μπαστάμια, τις παλιές υπόγειες αποθήκες του κάστρου. Λόγω του ότι χτίστηκε πάνω στις παλιές αποθήκες, έπρεπε να μην είναι επίπεδο  αλλά να υψωθεί.

     Απέναντι από το μοναστήρι βρίσκεται το κοιμητήριο του Αγίου Χαραλάμπους, στο ναό του οποίο τιμούσαν παλαιότερα οι καθολικοί τον Άγιο- Ρωκ. Ο Άγιος  Χαράλαμπος  χτίστηκε από τους  Ενετούς.  Η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα  του Φραγκίσκου Μοροζίνι (1689)  στο γυναικωνίτη του ναού  δείχνει την τιμή των Βενετσιάνων  στον Άγιο τούτο. Η χριστιανική εκκλησία λένε πως θεμελιώθηκε  πάνω στον αρχαίο ναό του Δρύοπα, γενάρχη των Δωριέων.

       Το νοτιότερο τείχος που βρίσκεται στην μεριά της θάλασσας, είναι συνδεδεμένο με πολλές  λαϊκές  ιστορίες  γεμάτες μυστήριο και φαντασία. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο χώρος του ολοκαυτώματος  για την απελευθέρωση ‘’ το ρεσάλτο’’. Όταν ο επισκέπτης διαβεί τη δυτική πύλη θα συναντήσει το πλάτωμα του Ηρώου. Εκεί βρίσκεται η προτομή του μάρτυρα επισκόπου Γρηγορίου ,μέσα στο  άλσος της  Ελεήστριας. Το άλσος αποτελεί ιερό χώρο καθώς εκεί βρίσκεται ο ναός της παναγίας της Ελεήστριας .

            Δυστυχώς, στις 25 Νοεμβρίου 2012 κάηκε ολοσχερώς ο εσωτερικός χώρος του ναού του Αγίου Χαραλάμπους . Η εικόνα που αντικρίζει κανείς, βλέποντας τα αποκαΐδια  από τις ιερές εικόνες  και την πύλη του ιερού είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να πούμε αποκαρδιωτική με αποτέλεσμα να σου μαυρίζουν την ψυχή !!!

     Ευχόμαστε  σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημιές  και ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.   

 

 

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

      Συνταγή της εβδομάδας : Χταπόδι Κορωνέïκο  

Σε αυτή τη στήλη κάθε μήνα θα παρουσιάζετε μια Κορωνέικη συνταγή για τους αναγνώστες του www.koroni-messinias.gr που ασχολούνται με το μαγείρεμα. Αν κάποιος θέλει να ζητήσει κάποια συγκεκριμένη συνταγή που πιθανόν να έχει ακούσει από κάποιον της περιοχής, η που δοκίμασε σε κάποιο σπίτι αλλά δεν ξέρει να το μαγειρεύει, περιμένουμε τα e-mail σας με τις συνταγές που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στην παρακάτω διεύθυνση e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 Για να δειτε την στηλη καντε κλικ ΕΔΩ .
   

 

Λαογραφία - Ιστορία

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τον 7ο ή 8ο πιθανότατα αιώνα, οι κάτοικοι της πρωτοβυζαντινής Κορώνης (σημερινό Πεταλίδι Μεσσηνίας), ίσως εξαιτίας των σλαβικών και αραβικών επιδρομών, μετοίκησαν στην οχυρή ακρόπολη της Ασίνης, η οποία μετονομάστηκε σε Κορώνη.             

Αναζήτηση

Επισκέπτες στο site

Σήμερα89
Χτές106
Εβδομάδα555
Μήνας441
Συνολικά370671

Visitor Info : Unknown - Unknown Friday, 04 October 2024

Guests : 11 guests online

Μετάφραση

Greek Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Basque Belarusian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Filipino Finnish French Galician Georgian German Haitian Creole Hebrew Hindi Hungarian Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Malay Maltese Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Thai Turkish Ukrainian Urdu Vietnamese Welsh Yiddish